Бежанците от Украйна, които вече имат издадена регистрационна карта за предоставена

...
Бежанците от Украйна, които вече имат издадена регистрационна карта за предоставена
Коментари Харесай

Няколко вида социални помощи се отварят за украинските бежанци в България

Бежанците от Украйна, които към този момент имат издадена регистрационна карта за предоставена краткотрайна протекция, могат да аплайват за помощ от обществените служби на България. За задачата би трябвало да подадат заявление в дирекция “Социално подпомагане” по сегашен адрес и да показват регистрационната си карта за краткотрайна протекция, както и документ за идентичност от страната по генезис.

След като се записват на сегашен адрес в България, те могат да подадат заявление до съответната дирекция „ Социално подкрепяне “ за разпределяне на следните типове обществени помощи:

► Еднократна обществена помощ в размер до 375 лева

► Еднократна целева обществена помощ за издаване на персонална карта. Размерът на помощта се дефинира самостоятелно според от нужните разноски, като оптималният размер е до размера на 75 лева

► Месечна обществена помощ. Право на тази помощ имат хората и фамилии, чийто приход за предходния месец е по–нисък от самостоятелно избран диференциран най-малък приход и дават отговор на нормативно регламентираните условия.

► Целева помощ за отопление – отпуска се за интервал от пет месеца за идния отоплителен сезон. Периодът за кандидатстване е от 1 юли до 31 октомври.

► Хората, които получават месечни помощи и целева помощ за отопление се обезпечават здравно за сметка на държавния бюджет.

► Хората, които нямат приходи или персонално имущество имат право на целеви средства за диагностика и лекуване в лечебни заведения за болнична помощ.

Права на хората с увреждания

Украинските жители с увреждания, ползващи се с краткотрайна протекция имат същите права, както българските жители с увреждания, при изискване, че степента на трайно понижена продуктивност или типът и степента на увреждане са избрани по реда на настоящото законодателство в Република България.

Парите ще се отпускат и по касов, и по банков път, прецизират от .  Социалните помощи ще са първата директна парична помощ за украинците от бюджета. В съпоставяне с други европейски страни на първа линия, България избра да заплаща не на самите бежанци, а на хотелите, които ги подслонят. Местата за настаняване ще получат по 40 лева дневно на настанен емигрант. В тази сума влизат нощувка, закуска, обяд и вечеря, а съгласно някои не изключително ясни изказвания на щаба – и превоз, пише 

Към момента в България са влезнали над 113 000 души от Украйна и са останали към 60 000, като приблизително една трета от тях са деца, заяви през вчерашния ден пред Българска телеграфна агенция вицепремиерът Калина Константинова. Настанени в хотелски, държавни и общински бази са над 70% от оставащите. Останалите 30% избират да останат при близки, родственици или в частни домове. Временна протекция към този момент са получили близо 6000 души.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР